De Jan Klaassen poppenkast is een Nederlandse traditie die teruggaat tot de 18e eeuw. De voorstelling wordt opgevoerd door twee poppenspelers, die met houten figuren een komisch verhaal uitbeelden.
De poppenspelers moedigen het publiek vaak aan om mee te doen, en de show eindigt meestal met een meezinger. De Jan Klaassen poppenkast is een geliefd onderdeel van de Nederlandse cultuur en wordt nog steeds door zowel kinderen als volwassenen op prijs gesteld.
Het verhaal van Jan Klaassen
Jan Klaassen was een Nederlandse poppenspeler die leefde in de zeventiende eeuw. Hij werd geboren in Amsterdam, en zijn vader was een smid. Jan begon zijn carrière als straatartiest, en hij kreeg al snel een reputatie voor zijn vaardigheid in het vermaken van menigten.
Jan Klaassen was vooral bekend om zijn poppenspel, Het verhaal van Jan Klaassen. De voorstelling was gebaseerd op een traditioneel Nederlands volksverhaal, en vertelde het verhaal van een ondeugende man die een groep geleerde mannen te slim af was.
Jan’s poppenspel was zo populair dat het in heel Europa werd opgevoerd. Vandaag de dag wordt Jan Klaassen nog steeds herinnerd als een van de meest getalenteerde poppenspelers aller tijden.
Het ontstaan van Ronzebons door Jan Klaassen
Een van de beroemdste shows van Jan Klaassen heette Ronzebons, waar de naam Ronzebons vandaan komt. De show vertelde het verhaal van twee naburige huizen die voortdurend ruzie met elkaar hadden.
Op een dag verwisselden ze echter op magische wijze van plaats en moesten ze in elkaars huis gaan wonen. Het resultaat was hilarisch, en het publiek vond het prachtig. Na de show werd de naam Ronzebons synoniem voor Jan Klaassens humor, en sindsdien wordt de naam gebruikt om alles aan te duiden wat grappig en eigenzinnig is.
Dus als je ooit iets ziet wat je echt grappig vindt, kun je er zeker van zijn dat het een Ronzebons is!
Jan Claesen was aanvankelijk trompettist in het leger van Frederik Hendrik; later gaven hij en zijn vrouw Katrijn poppenkastvoorstellingen.
Jan Klaassen en katrijn
De traditie dat de poppenfiguren gebaseerd zijn op twee mensen uit de Jordaan begon in 1686. Zij trouwden in de Nieuwe Kerk en hadden een hard werkende vrouw, Katrijn, die dronk, terwijl haar man zelf liever niet zo veel werkte; hij slaagde er echter wel in een succesvolle show op te zetten voor boeren, burgers en buitenlui, genaamd “Jan Klaassen’s Poppenkast”.
Het huwelijk van Jan Klaassen en Katrijn kende veel wantoestanden en hilarische taferelen. Op 21 januari 1706 besloot de kerkenraad van de Amsterdamse Hervormde Kerk hen beiden weer in de zitting te roepen omdat het leek alsof ze een onbetamelijk leven leidden – zonder al te veel te zondigen!
Wist je dat Theaterproducties Roosenboom ook de klassieke poppenkast van Jan Klaassen speelt? En dat je ons hier ook voor kunt boeken?